Have Query
Please Send Us Your Queries
*Your information is confidential and will not be shared with any third party.

AIIMS Healthcare Institute, Rishikesh, Uttranchal

AIIMS Healthcare Institute, Rishikesh, Uttranchal

Part of Project: Landscape Development
Client Name: Archi Medes (I) Consultants Pvt. Ltd
Start Date: 01-02-2006
End Date: 05-10-2010
Status: Completed

Description:

Healing landscape for AIIMS, Rishikesh

Challenges:

The proposal to establish a top-of-the-line, super-specialty Medical Institute in Rishikesh is part of a grand scheme named "Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yogna", that was launched by the honorable Prime Minster of India to create six apex institutes modeled on the prestigious AIIMS of New Delhi, to offer high quality care and to improve the quality of medical education. Under this scheme, six high-end institutes were to be established- one of which was Rishikesh. The site is 101 acres, and has been divided into three zones- College zone area 98,202 sq.m;  Hospital zone area 1,76,515 sq.m; Residential zone area 1,32,00 sq.m.

SITE PLANNING CONSIDERATIONS-
With the site being in the flood plain of the Ganges, the entire plinth of the project has been raised by 7.5 m. The downstream danger level of the river Ganga is observed to be 332.5 m, and the upstream danger of the river is observed to be 336.5 m. The site is 332 m above the mean sea level. The project site is on the downstream side. If the level of the river rises above 336 m, then there are chances of flooding which can cause damages & heavy losses to the project, but the level of the building has been increased by 6.6 m, so, there are lesser chances of any destruction due to floods.

The Landscape concept has been developed with an aim to stimulate the three senses of Sight, Sound and Smell. Lots of Green Spaces have been interspersed with the built form to provide visual relief and panoramic views. A parkway has been incorporated, which connects the hospital to the holy Ganges. Water is used as a tying element in the design. Segregation of vehicular and pedestrian traffic has been achieved. This is a very important aspect, keeping in mind the vast population this Apex institution will serve. Roads have been designed as Boulevards with lush planting to give shade and add colour. Healing Gardens, Meditation Courts, Tranquility Garden, Spiritual Gardens etc.- different types of open spaces- have been created by adopting varied spatial and planting techniques.

Solutions:

PARKWAY
This is the most important space of the hospital complex. It connects the hospital complex to the Ganges river. It forms the Visual as well as the Functional focus of the scheme. It is the linking space of most functions in the hospital's complex design. It also forms the main spill-out space, as all informal activities are located on this main pedestrian spine. Vegetation has been used here to provide relief, shade and colour.

WATER BODY- REFLECTING POOL
Water is used as a tying element in the design. To complement the close proximity of the Ganges, a large-scale reflecting pool has been designed to serve as a calm reflecting-water pool. The pool also serves as a rainwater harvesting reservoir. The area around the reflecting pool has been developed as a waterfront with passive activities, in the form of healing gardens, provided around it.

STEPPED GHATS
Developed around the atrium garden to recreate the traditional "Indian Ghats" effect.They serve as a pedestrian connection as well as an interactive space with interspersed seating and green areas.

CASCADING GARDEN
Developed to provide natural ventilation to basement levels. It also serves as visual relief in areas of high vehicular presence.

Top