Have Query
Please Send Us Your Queries
*Your information is confidential and will not be shared with any third party.

Dailani Residence

Dailani Residence

Part of Project: Landscape development
Client Name: Mrs & Mr Dailani
Start Date: 10-13-2010
End Date: 03-19-2011
Status: Completed

Description:

Landscape development of Dailani Residence at Adarshnagar, Chicalim, Vasco-da-gama,Goa

Challenges:

Dailani Residence is located at Adarshnagar, Chicalim, and spread over a plot area of 600 sq.m. with the house itself covering an area of 400 sq.m.

With the Client's requirement of parking for about four cars, the area left for landscaping was small. The house being contemporary in design, the Client's taste demanded a simple, easy-to-maintain landscape that would suffice their requirements. The challenge here was to provide an outstanding landscape with minimal softscape intervention.

Solutions:

The entry was aesthetically designed with a wooden gate and nameplate, as only a small portion of the compound wall and the gate were visible from the approach road. As one arrives, a cascading water body with the gushing sound of water welcomes the guest. Not only does it enliven the Entry, but it also provides privacy to the living room from visitors. Since the front area was to be used for parking, the area was softened using grass pavers. A curvilinear strip of lawn using Aco grass grid, helped in cutting through the space and broke the monotony, while still being capable of taking vehicular load. A pathway using strips of Kota and pebbles connects the porch to the rear while encircling the Tulsi plants. The pathway changes its form as per the requirement with it widening at locations to form sit-outs and pause points. The existing sump was camouflaged with a mound and focal planting. Since the house was surrounded by tall structures, planting on the three sides formed a crucial aspect in providing privacy from the upper-floor neighbors. The compound wall is designed sculpturally using niches, recessed lights and plaster grooves in a pleasant colour scheme that complements the architecture. All the existing trees on the site have been retained.

Top