Have Query
Please Send Us Your Queries
*Your information is confidential and will not be shared with any third party.

INS Gomantak

INS Gomantak

Part of Project: Designing Landscape
Client Name: Indian Navy
Start Date: 08-19-2010
Status: Completed

Description:

Landscape Development of the Administration block, New GNA wardroom Mess & Single Officer's Accommodation at INS Gomantak, Vasco-Da-Gama, Goa.

Challenges:

INS Gomantak is located in Vasco-da-Gama city on the narrow western tip of the Marmagoa Peninsula. INS Gomantak, the headquarters of the Indian Navy is located on the hill overlooking St. Andrew's Church, the Zuari River & the Arabian Sea. The site has dense trees on the sea face. There are three new buildings i.e. the Administration office block, the new GNA Wardroom Mess & the Single Officer's Accommodation.

The Landscape Design aim was to have a functional landscape conforming to all the recreational needs of the Naval Area as well as to improve the working conditions and enhance the natural beauty of the site, thereby leading to healthy living. The Client also demanded that the Landscape should be easy to maintain & economical at the same time. The Landscape has attempted to amalgamate the adjoining spaces of all three. It also acts as the transition from the built mass to the natural surroundings.

The following design issues have been addressed while planning the Landscape:

1. Create a sense of arrival, by giving a sense of direction that complements the architectural form of the built mass. Maintained gardens for visual appeal create a foreground for the built mass.

2. The gardens at the rear serve as outdoor interactive spaces. The focus has been to keep the spaces easy to maintain, functional and aesthetically pleasing. Sustainable energy options have been explored and suggested.

3. Greens in front of the Administration Office Block with minimal hard paving. Colour & textures added using various ground cover & shrubs.

Solutions:

A gushing Water Feature adds to the ambience of garden in front of the Administration Office building. The water feature enhances the front entrance appearance and provides a peaceful and relaxing sound. The entrance space in front of the Administration Office Block depicts the essence of the Indian Naval Flag. The anchor on the mound signifies the identity of the place. Pebble beach pavers (Grass Pavers) are ideal for vehicular traffic & are also eco-friendly since they promote groundwater percolation in addition to improving the quality of space.

1. Natural-looking amphitheatre that integrates with the landscape was designed. As the site is facing the sea, Wind Factor is one of the merits. Wind turbines are proposed to suffice energy requirements to some extent. All storm water is channelized through swales into the Rainwater Harvesting Reservoir.

2. Outdoor lighting dramatically highlights garden features, as well as facilitates night-time entertainment. Lighting transforms the landscape into a soft ambience of understated elegance during the evening hours. It is proposed to use bollard lighting for the high pedestrian movement area, focal lighting for plants & sculptures, and security lighting along the compound wall. Lights are used to enhance the beauty of the landscape while also providing safety and security.

3. Flooring materials such as pebbles, wood and stones provides a rich ground texture. Winding pathways add elegance with curves in the natural landscape. The material used for hardscape within the landscape reflect an overall theme of the landscape and complement the style of architecture. Natural paving materials which are locally available are used.

The Planting is designed to be lush and completely free-form. Mass planting of ever-changing seasonal flowering trees and shrubs complement each other. Colours and fragrance are used to generate excitement and tranquility. Creating forests, meadows and orchards showcases various forms of cultivation.

Storm-water drainage swales are being used for drainage. With the high density rainfall in Goa, it is important to address the surface drainage of rainwater. Use of natural swales as drains, either grass-lined or pebble-lined are used in a natural looking free-form for water drainage.
A Swale is a ditch on the contour. It does not direct water, but holds it and allows it to gradually infiltrate the soil situated down-slope of the swale. Soil and water run-off are caught in the swale, which then becomes a fertile area. Gradual infiltration of water and nutrients, and the dead roots of plants growing in the swale, slowly improve soil structure down-slope. The surface run-off water channelized by the swales will be directed to the Rainwater harvesting Reservoir using the natural gradient of the site.

Top