Have Query
Please Send Us Your Queries
*Your information is confidential and will not be shared with any third party.

INS Hansa Wardroom Mess

INS Hansa Wardroom Mess

Part of Project: Landscape
Client Name: Indian Navy
Start Date: 12-10-2010
End Date: 11-06-2011
Status: Completed

Description:

Landscape Development of INS Hansa Wardroom Mess

Challenges:

INS Hansa is the premier Naval Air station of the Indian Navy. The Wardroom Mess building serves as a congregation area for in living officers and all their dining and recreational facilities are located here and is a venue for ceremonial events. The Hansa Wardroom Area to be landscaped is approx. 6500 Sq.m The landscape approach was to have a functional landscape conforming to all the recreational needs of the Naval Area as well as easy to maintain & economical at the same time.

Solutions:

Since the site is located on a cliff & the terrain is sloppy the wardroom outdoor space is at three levels & the landscape amalgamates all three. With the Upper Deck completely tiled, it was interspersed with planters for shade as well as to add color & fragrance which simultaneously reduces the glare. Colour changing ambience lighting during evening functions adds dynamism to the space, along with the sculptural bar that serves during ceremonial events.

A peripheral walkway around the Lower lawns provides efficient circulation without breaking up the greens with planting restricted to the periphery to provide maximum area for gatherings. The sloping terrace would be treated as stepped decks to complement the slope .These decks could serve as a collective amphitheatre (a stage is provided at the lowest level) or as individual dining spaces. Landscape niches would be tucked along the peripheral pathway to cater to smaller groups.

Since the site is on the cliff overlooking the Arabian Sea. It has a gradual sloping surface that slopes towards the sea. As water scarcity is a reality of today especially in INS HANSA the landscape concept aims to tap the rain water in a reservoir using the natural gradient of the site.

Top